Jenny Erpenbeck jedno je od najjačih imena svjetske književnosti, pa ne iznenađuje da se već neko vrijeme spominje kao buduća nobelovka.”

- Dwight Garner, The New York Times

Jenny Erpenbeck

Kairos

Naklada Ljevak, 2023.

Kairos je roman o rađanju i propasti ljubavi između studentice i sredovječnog pisca usred političkog i društvenog kaosa u vrijeme pada Berlinskog zida i urušavanja Istočne Njemačke. U Istočnom Berlinu 1980-ih godina slučajno se u autobusu susreću devetnaestogodišnja studentica i oženjeni sredovječni pisac koje povezuje i ljubav prema glazbi, slikarstvu i književnosti i započinju burnu ljubavnu vezu.

Žiri je 2024. godine roman Kairos uvrstio na uži popis za prestižnu nagradu International Booker Award.

Nepravilni glagoli

Naklada Ljevak, 2019.

Glavni junak Richard, nedavno umirovljeni sveučilišni profesor klasičnih jezika, koji je cijeli život proveo predajući na sveučilištu, uronjen u svijet knjiga i ideja, našao se u situaciji da traži novi fokus i smisao u svojem strogo isplaniranom i navikama obilježenom životu.

Godine 2018. roman je uvršten u širi izbor za prestižnu nagradu Booker International, a 2016. dobio je nagradu engleskog PEN-a.

Večer svih dana

Naklada Ljevak, 2019.

Prateći pet mogućih životnih puteva i pet smrti jedne žene čiji se životni vijek proteže – ili se ne uspijeva protegnuti – tijekom dvadesetog stoljeća, Erpenbeck otkriva makinacije onog što obično nazivamo„sudbinom“ – zapravo onoga neobjašnjivog i neodređenog, uzajamne isprepletenosti kulture i povijesti, obiteljskih i intimnih veza.

Knjiga Večer svih dana nagrađena je jednom od najznačajnijih njemačkih književnih nagrada Hans Falada. Roman je uzburkao njemačku književnu scenu i otvorio mnoga bolna pitanja.

„Bol i užitak prepleću se u briljantnom romanu Kairos, priči o ljubavnoj aferi koja se događa u Istočnoj Njemačkoj neposredno prije i nakon pada Berlinskog zida. To je najnovija knjiga Jenny Erpenbeck, kojoj u sljedećih nekoliko godina predviđam Nobelovu nagradu.”

– John Prowers, NPR

„Dojmljiva je brutalnost njezinih tema kojima pristupa sa zastrašujućom inteligencijom i suptilnost njezine naizgled suzdržane i neuljepšane proze.“

– Nicole Krauss

„Čitanje proze Jenny Erpenbeck izaziva drhtaj metafizičke vrtoglavice. Njezina je mudrost iskonska, prožeta gotovo zasljepljujućom pronicavošću.“

– Kapka Kasabova, The Guardian

Budite u toku! Primajte novosti i naše aktualne akcijske ponude.

Prijavite se na naš newsletter!

Naklada Ljevak

Sve naše knjige pronađite na www.ljevak.hr

Facebook icon
Instagram icon
Website icon

© 2024 Naklada Ljevak

Intuit Mailchimp logo